Σε μια ρώγα απο σταφύλι…

Written by on 2 Μαΐου 2015


Με αφορμή μια σβησμένη ρώγα, Eleni Solucky κάνει ερωτήσεις που δεν έχουν απάντηση…  

Aπο την Eleni Solucky
Χαζεύοντας την αρχική μου σελίδα στο Facebook, παρατήρησα την παρακάτω δημοσίευση στην οποία είχε κάνει like ένας αδαής διαδικτυακός μου φίλος:

Photographer: Haris Nukem PhotosModels: Aiyla-beau and Alexander James IINote: This image was edited to adhere to…
Posted by Dark Beauty Magazine on Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

Ανεξάρτητα με το μήνυμα που θέλει να περάσει η πρωτότυπη φωτογραφία- αν έχει τραβηχτεί για να περάσει κάποιο μήνυμα-  εμένα μου έκανε εντύπωση και θα ήθελα να σταθώ στον τρόπο με τον οποίο αυτή αναδημοσιεύτηκε στο Facebook. «This image was edited to adhere to this network’s terms of use» γράφει μαζί με την φωτογραφία. Τι έκαναν δηλαδή; Αφαίρεσαν τις ρώγες της κοπέλας για να μπορέσει η φωτογραφία να ανέβει στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο χωρίς οι διαχειριστές να την αφαιρέσουν. Η πρωτότυπη φωτογραφία είναι η εξής:

 

Και η επεξεργασία αυτή έγινε γιατί το Facebook είναι προσβάσιμο από όλους και στην προκειμένη περίπτωση από μικρά παιδιά, και άμα τα παιδάκια δούνε τις ρώγες της κοπέλας  θα χάσουν την παιδική τους αθωότητα… Ενώ (ας αφήσουμε κατά μέρους το υπόλοιπο σκηνικό) είναι απολύτως νόμιμο και φυσιολογικό να δούνε μια φωτογραφία με μια κοπέλα χωρίς καθόλου ρώγες… Σοβαρά τώρα;  
Ο τρόπος που σε αυτή την κοινωνία ορίζεται το τι επιτρέπεται να προβληθεί και τι όχι, είναι αυθαίρετος και γελοίος θα έλεγα εγώ. Επιτρέπουν καθημερινά να προβάλλονται εκατοντάδες αισχρά θεάματα και μποϊκοτάρουν κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό και στην ανθρώπινη φύση. Πριν λίγο καιρό το instagram, είχε μπλοκάρει την φωτογραφία μιας κοπέλας η οποία φορούσε ρούχα κανονικά και απλά φαινόταν το αίμα της περιόδου στο παντελόνι και το σεντόνι της.

Η φωτογραφία ΑΥΤΗ, κρίθηκε ακατάλληλη και ότι δεν πληρεί τους όρους χρήσης. Με ποια κριτήρια ορίζονται οι συγκεκριμένοι κανονισμοί; Και γιατί να επιτρέπεται να προβάλλεται το κάθε ξέκωλο της Ελληνικής και διεθνούς showbiz αλλά να απαγορεύεται κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και νορμάλ; Γιατι, όποιον τον ενοχλεί η έμμηνος ρύση ή θεωρεί το 2015 την γυναικεία ρώγα προσβλητική έναντι της ανδρικής έχει θαρρώ πρόβλημα…
Οι γυναίκες δέχονται καθημερινά μια τρομερή πίεση και εξαναγκασμό όσον αφορά την εμφάνιση και συμπεριφορά τους. Υπάρχει διαρκής σχολιασμός σε οτιδήποτε κάνουν ή λένε. Μία γυναίκα θα πρέπει, σύμφωνα με τα πρότυπα της σημερινής κοινωνίας, να είναι αποτριχωμένη από την κορφή μέχρι τα νύχια, βαμμένη, με φτιαγμένο μαλλί και καθώς πρέπει ντύσιμο. Το να μην είναι αρκετά θηλυπρεπής, ή από την άλλη να είναι ντυμένη κάπως προκλητικά είναι κατακριτέο.   
Γιατί να μην θεωρείται σεξιστικό το να βγει ένας άνδρας στην παραλία φορώντας μόνο το κάτω μέρος του μαγιό του, αλλά να μην είναι κοινωνικά αποδεκτός ο δημόσιος θηλασμός;  Σας βγάζουν νόημα εσάς και σας φαίνονται φυσιολογικές αυτές οι διακρίσεις; 

Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω μόνο και μόνο για να υποστηρίξω το φύλο μου ή επειδή είμαι κάποια φανατική φεμινίστρια, απλά θεωρώ ότι είναι κοινή λογική το να υπάρχουν συλλογικές αντιλήψεις σε ορισμένα θέματα. Σαφώς και οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων εκτός από κοινωνικά κατασκευασμένες, είναι και πρακτικές, απτές και αδιαμφισβήτητες. 

Το να θεωρείται ο άνδρας καταλληλότερος από μια γυναίκα να διευθετήσει χειρονακτικές εργασίες και η γυναίκα καλύτερη για την ανατροφή ενός παιδιού από έναν άνδρα, δεν πιστεύω προσωπικά ότι είναι ένα απλό στερεότυπο, αλλά η πραγματικότητα βασισμένη στον σωματότυπο του άνδρα και στα μητρικά ένστικτα της γυναίκας. Από την άλλη όμως, το να θεωρείται ένδειξη ανδρισμού και αρρενωπότητας εάν ένας άνδρας έχει κοιμηθεί με πολλές γυναίκες, αλλά αντίστοιχα να είναι υποτιμητικό για μια γυναίκα να έχει κοιμηθεί με πολλούς άνδρες, εμένα δεν μου φαίνεται απόλυτα δίκαιο, σωστό και λογικό. 
Ποια είναι η δική σας άποψη επί του θέματος; Περιμένω απόψεις…



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist