Όσα φοβούνται οι Σοφοί (Kingskiller Chronicles Book 2) – Και η μαγεία συνεχίζεται

Written by on 20 Ιανουαρίου 2016

Στα χέρια μου ένα από τα καλύτερα βιβλία των τελευταίων χρόνων, διαμάντι για τα fantasy και ίσως το πιο αναμενόμενο εκ μέρους μου τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος για το Όσα φοβούνται οι Σοφοί, από τις εκδόσεις Anubis χωρισμένο σε 2 τόμους. Η τρέλα ήρθε με Το Όνομα του Ανέμου. Ένα άριστο βιβλίο ιδανικό για να με κάνει να ανακηρύξω τον Patrick Rothfuss, τον συγγραφέα που ήρθε να μεταφέρει το Fantasy σε νέα μονοπάτια και τον Κβοθ, τον πιο αγαπητό μου χαρακτήρα.

Τα νέα έπειτα για σειρά, ταινίες και videogames, με τον εκτεταμένο έλεγχο από τον Rothfuss έκαναν τα πράγματα ακόμα καλύτερα. Μπορεί να αργήσει το τρίτο βιβλίο αλλά τα επόμενα χρόνια έχουμε να δούμε πολλά από τον κόσμο του Κβόθ.

Τι φοβούνται λοιπόν οι σοφοί; Την Άναστρη Νύχτα, Την Τρικυμισμένη Θάλασσα και την Οργή του Πράου Ανθρώπου. Σε αυτό το βιβλίο είδαμε παραδείγματα και απο τα τρία.

Το πρώτο βιβλίο όπως είπα και πριν ήταν άριστο. Το δεύτερο είναι και αυτό άξιο για συγχαρητήρια. Αν στο πρώτο είδαμε τον Κβοθ να μεγαλώνει, να κάνει τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο και να θέτει τα πρώτα θεμέλια των θρύλων που μιλάνε για αυτόν, τότε στο δεύτερο βλέπουμε τον Κβοθ να μεγαλουργεί και να μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό.

Να ωριμάζει αλλά και να δείχνει σημάδια για το κενό που έχει μέσα του. Στο τέλος σου αφήνει την αίσθηση ότι το παιδί Κβοθ του πρώτου βιβλίου μεγάλωσε και είναι στα πρόθυρα για μεγάλα, “ηρωικά” πράγματα στο τρίτο βιβλίο, από την άλλη ξέρεις ότι όλα αυτά θα καταλήξουν άσχημα.

Όπως και να το κάνουμε όλο το concept της ιστορίας, μας προϊδεάζει για ένα τραγικό τέλος. Για να σας θυμίσω: Ο Χρονικογράφος καταφθάνει στο πανδοχείο Οδόλιθος, με σκοπό να βρει τον Κβοθ και να γράψει την πραγματική ιστορία πίσω από τον θρύλο.

Ο πανδοχέας, ο Κβοθ, συμφωνεί εντέλει να του πει την ιστορία του, μέσα σε τρεις μέρες. Η πρώτη μέρα ήταν το πρώτο βιβλίο. Τα πράγματα κύλησαν με τον Κβοθ να μιλάει στον Χρονικογράφο και τον μαθητή του – τον Μπαστ – για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια.

Την δεύτερη μέρα ο Κβοθ αλλάζει την ιστορία, ο ίδιος αρχίζει και μεγαλώνει, αλλάζει ο χαρακτήρας το και ταξιδεύοντας ανοίγει το μυαλό του. Μαζί μαθαίνουμε και εμείς για τον κόσμο που διαδραματίζεται η ιστορία μας.

Μαθαίνουμε περισσότερα για το αρχαίο τάγμα πολεμιστών/δικαστών Αμίρ αλλά ακόμα περισσότερα για τους μισθοφόρους Άντεμ.

Οι τελευταίοι είναι ένα κομβικό σημείο του δεύτερου βιβλίου. Ο πολιτισμός τους άκρως ενδιαφέρον  και ευχαρίστηση να διαβάζεις για αυτόν. Απο την άλλη όσα θα μάθουν στον πρωταγωνιστή θα είναι βασικά για την μετατροπή του σε ένα θρύλο.

Και αυτό ας μην το ξεχνάμε. Η μαγεία των Kingkiller Chronicles έγκειται στην απομυθοποίηση του θρύλου. Ο Κβοθ πλέον είναι ένας ξεπεσμένος θρύλος. Το τι τον έχει πληγώσει τόσο βαθιά μένει να το δούμε στο επόμενο βιβλίο. Στο Όσα Φοβούνται οι Σοφοί όμως, βλέπουμε μια ιστορία η οποία είναι τρομερά κωμικοτραγική. Οι εναλλαγές ανάμεσα στις κωμικές στιγμές και στις στιγμές που κατανοείς οτι πρέπει να λυπάσαι αυτόν τον χαρακτήρα είναι σοκαριστικές.

Απο την άλλη όμως αυτό το αίσθημα αναμονής είχα πολλά χρόνια να το νιώσω για βιβλίο. Τα ερωτήματα είναι άπειρα. Τελικά πως θα τελειώσει η ιστορία; Ποια είναι η κρυφή ατζέντα του Μπαστ. Για ποιο λόγο κατάντησε έτσι ο Κβοθ ο Αναίματος;

Ας περιμένουμε υπομονετικά λοιπόν, γιατί ο Patrick Rothfuss μπορεί να αργήσει αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αλάθητος.

 
Συγγραφέας: Rothfuss Patrick
Μετάφραση: Ανδρέας Μιαούλη
Σχήμα: 14 x 23
Σελίδες: 704
ISBN: 978-960-497-549-5
Ημερομηνία Εκδοσης: 8/10/2015
Τιμή: €19,90
Αnubis.gr



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist