Μισός Βασιλιάς του Joe Abercrombie

Written by on 18 Δεκεμβρίου 2017

To βιβλίο αυτό το είχα στην κατοχή μου μήνες. Ήξερα ότι θα με ικανοποιήσει, αλλά δεν ήμουν σίγουρος για το πόσο. Μετά την κουβέντα που είχα με τον μεταφραστή του βιβλίου Ανδρέα Μιχαηλίδη αποφάσισα να το πιάσω στα χέρια μου. Το αποτέλεσμα ήταν δύο μέρες μετά να το έχω καταπιεί και να φωνάζω στον αέρα: “ΓΑΜΗΣΕ!!!”

Ο Ανδρέας μου είχε μιλήσει για το πως ο Abercrombie είναι μια από τις πιο φρέσκες φωνές του φανταστικού και για το πως παίρνει κλίσε του είδους και τα μετατρέπει έτσι ώστε οι ιστορίες του να είναι κάτι διαφορετικό από όσα έχεις συνηθίσει.

Στο πρώτο βιβλίο της Τριλογίας της Τσακισμένης Θάλασσας πρωταγωνιστής μας είναι ο πρίγκιπας Γιάρβι. Ο Γιάρβι βρίσκεται υπό την προστασία της Θεράπουσας, της μόνης γυναίκας που του φέρθηκε με φροντίδα και ετοιμάζεται να περάσει τις εξετάσεις για να γίνει Ιερέας-Θεραπευτής. Βλέπεις ο Γιάρβι έχει μια αναπηρία, ένα ατροφικό χέρι, που τον κάνει κατάπτηστο για όλους σε μια κοινωνία που θα σου θυμίσει βίκινγκς και μεσαιωνική Βρετανία. Ο Γιάρβι βρήκε την πορεία του στον κόσμο. Θα κάνει το μυαλό του κοφτερό και θα γίνει θεράποντας αφήνοντας πίσω τίτλους και λοιπα εγκόσμια.

Φυσικά όμως η μοίρα έχει άλλα παιχνίδια, ο αδερφός του και ο πατέρας του πεθαίνουν κι αυτός είναι πλέον ο Μισός Βασιλιάς. Οι δολοπλοκίες όμως θα τον πετάξουν μακριά από αυτό που είναι δικαιωματικά δικό του κι αυτός ορκίζεται να αντέξει ό,τι κακουχία βρει μπροστά του και να πάρει πίσω τον θρόνο που ποτέ δεν ήθελε…

Δεν είναι όμως καθόλου η αρχετυπική εικόνα του ήρωα. Ο Γιάρβι δεν είναι θαραλέος και σίγουρα είναι άχρηστος στην μάχη. Το “ταξίδι του ήρωα” που παρακολουθούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου βιβλίου είναι γεμάτο με στροφές και twists από αυτό που θα περίμενε κανείς για ένα επικό βιβλίο φαντασίας. Κι αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Ο Abercrombie καταφέρνει να αποφύγει κάθε κλισέ που θα μπορούσα να φανταστώ… εκτός από το μεγαλύτερο που ήρθε λίγες σελίδες πριν το φινάλε και παραλίγο να με ενοχλήσει πάρα πολύ αν δεν κατάφερνε ο συγγραφέας να μου δώσει ακόμα κάτι που δεν περίμενα στην τελευταία σελίδα ώστε να με κάνει να αναφωνήσω από ευχαρίστηση.

 

 

Τέλος πρέπει να ξέρεις ότι ο Μισός Βασιλιάς είναι μέλος της τριλογίας, αλλά όλα τα βιβλία έχουν αυτοτελή φύση. Στο δεύτερο βιβλίο η πολεμίστρια Θορν βγαίνει μπροστά και ο Γιάρβι παίρνει δεύτερο ρόλο. Αυτό κάνει τον Μισό Βασιλιά να στέκεται μόνο του μια χαρά, η κατάλληλη δόση φάντασυ που μου έλειπε…

Μιλάμε για τον Μισό Βασιλιά στο 00:24:20

Μισός Βασιλιάς (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

14.90€
7

Βαθμολογία

7.0/10


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist