Στη Σαουδική Αραβία είχαν το πρώτο τους Comic Con!

Written by on 21 Φεβρουαρίου 2017


[sgmb id=”1″]

Καθώς η Δύση κάνει στροφή στη (λαϊκιστική άκρο) δεξιά, με την άνοδο Χρυσής Αυγής, Κούλη, Λε Πεν, Τράμπ και λοιπά, βλέπουμε την Ανατολή να κάνει βήματα (μικρά) προς ένα πιο προοδευτικό μέλλον.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Σαουδική Αραβία οργάνωσε το πρώτο Comic Con της ιστορίας της, με πάνω από 20.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά να παρευρίσκονται στην εκδήλωση, μαζί με μερικούς δυτικούς comic book movies stars όπως ο Mads Mikkelsen (Doctor Strange). Είναι ένα ξεκάθαρο βήμα της Σαουδικής Αραβίας να αγκαλιάσει τη “δυτική κουλτούρα” του entertainment και ένα ακόμα πιο μικρό βήμα προς τη βιομηχανία του θεάματος.

Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες διακρίσεις ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, ενώ εδώ και 30 χρόνια ο κινηματογράφος έχει απαγορευτεί (στο σπίτι τους ο καθένας μπορεί να δει ό,τι θέλει). Στο Saoudi Comic Con οι γυναίκες όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους, είχαν διαφορετική είσοδο, ήταν υποχρεωμένες να φορούν την παραδοσιακή abaya ακόμη κι αν φοράνε από μέσα στολή. Στα θετικά ότι υπήρχαν αποκλειστικές γυναικείες τέντες όπου ήταν ελεύθερες να επιδείξουν τις στολές ή το πλήρες cosplay τους…

Παρ’ όλα αυτά μέσα στις τέντες όλοι μαζί, άντρες και γυναίκες, απόλαυσαν τα events και όπως αναφέρει και ο διάσημος άραβας youtuber Abdul Rahman Bakhsh: Μέσα στη τέντα ξεχνούσες ότι βρισκόσουν στην Σαουδική Αραβία.

Δεν ξέρω αν κι εσύ σαν εμένα νιώθεις μια μικρή ζήλια. Δεν ξέρω αν από την εικόνα του διαχωρισμού και των γυναικών με “μπούρκα” ενοχλείσαι και δεν βλέπεις μια πολύ απλή αλήθεια: η Ανατολή κάνει μικρά βήματα, αλλά σταθερά για να αλλάξει προς το καλύτερο, προς μία πραγματικότητα πιο φιλική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει πλάνο 15 χρόνων για να αναδιαμορφώσει την κουλτούρα και την ψυχαγωγία της χώρας, διοργάνωσε comic con με 20.000 άτομα (ήξερες ότι και η Θεσσαλονίκη έχει ένα;) και οι διακρίσεις έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν σε συγκεκριμένους χώρους…

Αυτά τα μπροστά βήματα του Αράβικου κόσμου ηχούν πολύ βαριά σε αντιδιαστολή με τη δυτική όπισθεν…

Πάρε μια γεύση από ό,τι συνέβει στο Saudi Comic Con μέσα από τα μάτια του Abdul Rahman Bakhsh.

 

Πηγές: CNNIO9.COMMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist