Άποψη Νο5: Σάσα Μπάρον Κόεν (προκαλεί πολύ…και μ αρέσει ακόμα πιο πολύ)

Written by on 19 Μαρτίου 2012

Ali G-Borat-Bruno οι τρεις ταινίες που εκτόξευσαν τις μετοχές του Κόεν πολύ ψηλά, δημιουργώντας χαμό απο μηνύσεις αλλά πάνω απο όλα γέλιο.
 Αυτό που κάνει καλύτερα απο όλους τους ηθοποιούς που έχω δει είναι οτι προκαλεί και σατιρίζει οποιαδήποτε κατάσταση του φανεί άξια σάτιρας…
  Ποιος είναι όμως ο Σάσα Μπάρον Κόεν?

  Ο Κόεν είναι γιος ενός Ουαλού και μιας Ισραηλινής και γεννήθηκε στο Λονδίνο…  Σημαντική μορφή στη ζωή του είναι η Ισραηλινή γιαγιά του η οποία ήταν διάσημη μπαλαρίνα.Ο Κόεν φοίτησε στο Cambridge  Ιστορία αλλά γρήγορα το άλλαξε και πήγε στο τμήμα της Δραματικής… Στο μέλλον σπούδασε στο Παρίσι και έκανε κάποιες δουλειές σε μικρές παραγωγές, ετοιμάζοντας παράλληλα τον πρώτο του έργο…

   Αυτό που κάνει τον Κόεν να ξεχωρίζει είναι οτι οι ταινίες του είναι ένα μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας…Δηλαδή έχει μια μικρή ομάδα  ηθοποιών που παίζουν τον ρόλο τους, αλλά και απλούς ανθρώπους που δεν ξέρουν οτι γυρίζεται ταινία και τους μπλέκουν σε ξεκαρδιστικές αλλά πάνω απο όλα αληθινές καταστάσεις. Αργότερα φυσικά παίρνει την άδεια τους για να τους συμπεριλάβει στη ταινία ανάλογα και με την νομοθεσία που υπάρχει σε κάθε χώρα….Πάντως για αυτό το πράγμα έχει φάει πολλές μηνύσεις… Τις περισσότερες τις έχει κερδίσει…

  Το καλό είναι οτι ο Κόεν δεν δημιουργεί απλά ρόλους για μια ταινία αλλά Alter ego. Χαρακτήρες δηλαδή που υπάρχουν και έξω απο τις ταινίες, σε εκπομπές, εμφανίσεις κτλ.

  Ο πρώτος ρόλος είναι ο Ali G. Άγγλος Ράπερ που φτάνει να γίνει βουλευτής και να μπει στη βουλή. Οι καταστάσεις που δημιουργεί είναι εκπληκτικές  και πάνω απο όλα σατιρίζει την πολιτική διαδικασία αλλά και τους Gangster και τα Γκέτο….

Download:Da Ali G







  Δεύτερη και πιο επιτυχημένη ταινία, αυτή που τον έκανε όνομα,

είναι ο Borat. Καζακστανός δημοσιογράφος ξεκινάει για ντοκιμαντέρ που θα δείξει τον αμερικάνικο τρόπο ζωής στον Καζακστανό λαό. Πηγαίνοντας όμως στην Αμερική θα  δει ένα βίντεο της Πάμελα Άντερσον και θα την ερωτευτεί.
   Θα σατιρίσει όλα τα κατεστημένα και τον ρατσισμό της Αμερικής. Φυσικά θα γελάσεις όσο δεν πάει… 


Download:Borat








Η τρίτη και πιο κάφρικη ταινία απο όλες είναι το Bruno…
Σε αυτήν παίζει έναν Αυστριακό γκέι (πολύ γκέι όμως) παρουσιαστή εκπομπής μόδας που πάει στην Αμερική για να γίνει Celebrity με όποιον τρόπο μπορεί. Θα σατιρίσει έτσι την ομοφοβία αλλά και τους γκέι, αλλά και το σταριλίκι και την αγωνία τον διάσημων να είναι στο επίκεντρο…

  Πιο πάνω σας είπα οτι κινηματογραφεί ανθρώπους που εκείνη την ώρα δεν ξέρουν οτι παίζουν σε ταινία. Ενα παράδειγμα είναι μια σκηνή στην οποία κάνει ο Bruno κάστινγκ για φωτογράφηση του “υιοθετημένου” παιδιού του με άλλα μωρά…Λέει λοιπόν σε μια μάνα οτι το μωρό της είναι “χοντρό” και αν θέλει τη δουλειά πρέπει να χάσει 10 κιλά σε 2-3 βδομάδες!!! Και αυτή λέει “σιγά το πράγμα”!!!   
 
Download:  Bruno

  Ο τρόπος που αυτοσαρκάζετε αλλά και το οτι προκαλεί τους πάντες τον έχουν κάνει έναν απο τους αγαπημένους μου και περιμένω την νέα του ταινία με αγωνία.

 Ο τίτλος…The Dictator. Ξέρω απο τώρα ατι αυτή η ταινία θα μου αρέσει απίστευτα. Δείτε το τρέιλερ:



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist