Τop10 Previous Generation Games

Written by on 8 Σεπτεμβρίου 2015

Στα τέλη του 2013 είχαμε την “επίσημη” έναρξη της 8ης γενιάς κονσολών με το λανσάρισμα των SONY PS4 και Microsoft XBOX One. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη γενιά ξεκίνησε λίγο νωρίτερα, το 2012, με την κονσόλα της Nintendo, το Wii U, αλλά το υποδεέστερο hardware του, οι χαμηλές πωλήσεις καθώς και η μικρή γκάμα παιχνιδιών δεν ήταν ικανή ώστε να δώσει την εντύπωση της “μετάβασης” στο gaming κοινό.


Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στα console και PC games (κυρίως console games) της προηγούμενης γενιάς, που έχει να μας προσφέρει αρκετά διαμάντια. Απολύτως φυσιολογικό διότι αποτέλεσε μια από τις πιο μακροσκελείς περιόδους που γνώρισε η βιομηχανία (τέλη 2005, αρχές 2006 έως 2014, ίσως μέχρι και το τέλος του 2015 ή της μη κυκλοφορίας νέων games για τις κονσόλες 7ης γενιάς). 

Κατά την ~11ετή αυτή περίοδο κυκλοφόρησαν χιλιάδες games, ανάμεσα στα οποία και πάρα πολλά εκπληκτικά, και γι’ αυτόν τον λόγο μας ήταν αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσουμε το top 10.

Αυτό είναι λοιπόν το δικό μας countdown!


★ 10. The Binding of Isaac

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μας έρχεται από τον δημιουργό του Super Meat Boy, Edmund McMillen και αποτελεί ένα από τα πιο καλοφτιαγμένα indie games που έχουμε παίξει μέχρι τώρα.

Ο δημιουργός εμπνευσμένος από το All Time Classic Game του NES, The Legend of Zelda, συγκεκριμένα από τα dungeons του, σε συνδυασμό με διάφορες επιρροές από τη Βίβλο και από διάφορες παραισθησιογόνες ουσίες μας παρέχει τον έλεγχο του Isaac. 
Το Binding of Isaac θίγει αρκετά θέματα taboo όπως η κακοποίηση των παιδιών και η ισότητα των 2 φύλων, στα οποία άλλοι game developers δεν τολμούν καν να αναφερθούν. Σκοπός του Isaac είναι να “καθαρίσει” κάποιους ορόφους, που περιέχουν διάφορα δωμάτια με κάθε λογής εχθρούς και στο τέλος του κάθε ορόφου να σκοτώσει το final boss του ορόφου. 
Σε αυτή την προσπάθεια του (run) θα “σηκώσει” διάφορα αντικείμενα από τα δωμάτια που επισκέπτεται, που είτε θα κάνουν τη ζωή του παίχτη ευκολότερη ή θα τον οδηγήσουν στο αναπόφευκτο game over. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τελειώνει η προσπάθεια σας να φτάσετε στον τελευταίο όροφο και το final boss του παιχνιδιού. 
Το καλό με το παιχνίδι αυτό, είναι η δυνατότητα που έχετε να το ξαναπαίξετε από την αρχή και ποτέ να μην συναντήσετε κάτι που είδατε σε προηγούμενο run. Κάθε run είναι διαφορετικό και αυτό οφείλεται στο ότι βασίζεται σε μηχανή Random Number Generator (RNG). Είναι ένα αρκετά “ιδιαίτερο”, “παράξενο” και “μουντό” παιχνίδι, σε αυτό βοηθάει πολύ και το ανάλογο soundtrack. Τέλος απαιτεί τεράστιο skill γιατί κάθε run έχει διαφορετική τακτική προσέγγισης.

★ 9. Borderlands 2

Το Borderlands 2 αποτελεί ένα από τα πιο εθιστικά Co-Op game της γενιάς. Από άποψη ιστορίας δεν έχει να μας δώσει κάτι παραπάνω από το πρώτο παιχνίδι, με εξαίρεση ίσως μόνο ένα σημείο της που δεν το περιμέναμε. Είναι FPS με πολλά στοιχεία RPG, όπως το leveling up του χαρακτήρα, τα περίπλοκα skill trees και τα διάφορα στατιστικά που έχουν τα όπλα σας. 

Αρχικά διαλέγετε να είστε ένας εκ των τεσσάρων βασικών ηρώων (Vault Hunters) που σκοπός τους, προφανώς, είναι να βρουν το Vault. Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να “βρουν” ή να αγοράσουν όπλα, ασπίδες, πυρομαχικά κ.ο.κ. 
Τα items αυτά είναι διαφόρων επιπέδων σπανιότητας όπως legendary, rare και common, και σκοτώνοντας εχθρούς τα αποκτάτε. Και αυτό το παιχνίδι βασίζεται πάρα πολύ στη τύχη γιατί το κάθε drop (όπλα κ.ο.κ.) έχει την δική του πιθανότητα να “πέσει”. 
Τα σημεία που λάμπει το παιχνίδι είναι το άψογο gunplay, το κωμικό σενάριό του, με αξιομνημόνευτες ατάκες από τον κάθε χαρακτήρα, το πολύ καλό soundtrack και γενικά ο ήχος του παιχνιδιού και τέλος το replayability του, που προσφέρει ατελείωτες ώρες gameplay και αφού τελειώσουμε το main story και τα side quests (αν εξαιρέσουμε τις αμέτρητες ώρες farming για να “σηκώσουμε” ένα legendary drop). 

Επίσης υπάρχει PvP battle και διάφορα modes που ουσιαστικά είναι διάφορα επίπεδα δυσκολίας του ίδιου παιχνιδιού, που επιβάλλεται να τα παίξεις με φίλους σου (έως 4 παίκτες). Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το “κανονικό” παιχνίδι ξεκινά αφού το τερματίσεις την πρώτη φορά. Τέλος τα γραφικά του είναι λίγο περίεργα (μοιάζουν με “ζωγραφιστά”) και αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που αρκετοί δεν έπαιξαν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

★ 8. L.A. Noire

Το L.A. Noire είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα παιχνίδια αυτής της γενιάς και οι απόψεις για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι διφορούμενες. Όπως φαίνεται άλλωστε και από τον τίτλο το παιχνίδι λαμβάνει χώρα στο Los Angeles το 1947 και είναι έντονο το film noir στοιχείο. 

Αποτελεί ένα detective video game σε προοπτική 3ου προσώπου με πολλά adventure στοιχεία όπως η συγκέντρωση στοιχείων για την επίλυση διαφόρων αστυνομικών υποθέσεων. Στο L.A. Noire παίρνετε τον έλεγχο ενός αστυνομικού του LAPD που ανεβαίνει βαθμίδες αναλόγως το πόσο αποτελεσματικός ήταν στις προηγούμενες υποθέσεις. 
Στην διάθεσή του έχει διαφόρων ειδών όπλα και οχήματα της εποχής (είναι free roam παιχνίδι επηρεασμένο από το GTA, απολύτως φυσιολογικό γιατί ο publisher του παιχνιδιού δεν είναι άλλος από την Rockstar). Σε αυτό το παιχνίδι εφαρμόστηκε πρώτη φορά η Motion Scan τεχνολογία των ηθοποιών, κατά την οποία 32 κάμερες φωτογραφίζουν συνεχώς το πρόσωπο του ηθοποιού και τις εκφράσεις του δίνοντας την πιο ρεαλιστική απεικόνιση προσώπου που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αυτή η τεχνολογία βοηθάει αρκετά τον παίχτη κατά τις ανακρίσεις των υπόπτων, αν βέβαια μπορεί να καταλάβει τα ερεθίσματα. 
Τα λόγια είναι περιττά για το story και το soundtrack του παιχνιδιού.
★ 7. Fallout 3
Το Fallout 3 είναι ένα Action Western RPG, που μπορούμε να παίξουμε σε προοπτική πρώτου και τρίτου προσώπου. Προφανώς υπάρχουν όλα τα στοιχεία που διαθέτει ένα RPG όπως leveling system, attributes, skills, classes και αποφάσεις που έχουν επίπτωση στην ιστορία να είναι μερικά από αυτά. 
Το σκηνικό είναι post apocalyptic σε έναν τεράστιο open world χάρτη. Η ιστορία δεν είναι κάτι το αξιομνημόνευτο και ακολουθεί την παλιά καλή συνταγή του special one. Ξεκινάτε δημιουργώντας έναν χαρακτήρα και τον βλέπετε να εξελίσσεται από μωρό, σε έφηβο και στη συνέχεια σε ενήλικο. 
Ο χαρακτήρας που θα φτιάξετε είναι ένας από τους χίλιους επιζώντες του Vault 101, που κατά την αρχή του παιχνιδιού θα κληθεί να βγει στον έξω κόσμο με σκοπό να βρει ένα συγκεκριμένο άτομο που εξαφανίστηκε από εκεί, πράγμα που θεωρείται παράνομο από τις αρχές του Vault 101. 

Παρά την μουντίλα των γραφικών και της slow pace αρχής το παιχνίδι θα σας κρατήσει αρκετές ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον.

★ 6. The Witcher 2: Assassin’s of Kings

Το Witcher 2 είναι ένα Hack and Slash Action RPG και ο πρωταγωνιστής του είναι ο Geralt. Ο χαρακτήρας είναι ένας εκ των witcher, που σκοπός τους ήταν το κυνήγι διαφόρων μυθικών και μη τεράτων. Λαμβάνει χώρα σε φανταστική περίοδο (από τον οπλισμό και τον ρουχισμό υποθέτουμε κοντά στον μεσαίωνα) και τοπίο. 

Τα RPG στοιχεία δεν περιορίζονται μόνο στους διαλόγους (που προφανώς έχουν σημασία στην έκβαση του παιχνιδιού) και στο leveling up των διαφόρων ικανοτήτων του Geralt, αλλά υπάρχουν επιπλέον τόσο στοιχεία crafting όσο και alchemy. 
Τέλος τα δυνατά σημεία του Witcher 2 είναι το κατά πολύ βελτιωμένο από το πρώτο παιχνίδι combat system (ίσως σας φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή ειδικά στην έκδοση του PC αν δεν χρησιμοποιείτε controller), το ανανεωμένο οπλοστάσιο του Geralt, η καταπληκτική ιστορία και το χαρακτηριστικό soundtrack.
★ 5. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Hideo Kojima. Αν το όνομα δεν σας λέει κάτι, ορίστε 2-3 facts για τον εν λόγω: δημιουργός της σειράς Metal Gear: από τους πιο ταλαντούχους και πρωτοπόρους game writer/director/designer της βιομηχανίας, με τεράστιες γνώσεις σε ποικίλους τομείς (π.χ. το code name του βασικού πρωταγωνιστή της σειράς, Solid Snake και ενός βασικού αντιπάλου του είναι εμπνευσμένα από τα διαγράμματα φάσης που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη υλικών και μας δηλώνουν μια κατάσταση solid και liquid). 

Το Metal Gear Solid 4 είναι ένα Stealth Action Adventure παιχνίδι. Όπως ήδη αναφέρθηκε, πρωταγωνιστής είναι ο Solid Snake, γενετικός κλώνος ενός legendary στρατιώτη/κατασκόπου. Αποτελεί (προς το παρόν) το τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας του Solid Snake που τον βρίσκει αρκετά γερασμένο λόγω μιας ασθένειας να κυνηγάει τον μεγαλύτερο εχθρό του, και κατά πολλούς τον καλύτερο κατάσκοπο της σειράς.
 Σε αυτή την περιπέτεια ο Solid Snake έχει στη διάθεσή του μια πλειάδα από gadgets και όπλα καθώς και το σήμα κατατεθέν της σειράς το CQC (Close Quarters Combat). Υπάρχουν 2 ειδών playstyles γι’ αυτό το παιχνίδι: μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ως ένα ακόμα shooter ή ο σωστός, και κατά κάποιους “βαρετός”, stealth, non-lethal τρόπος. 
Τεράστιες βελτιώσεις έχουμε στον χειρισμό της κάμερας (άρα και στην στόχευση) και στο CQC. Τα λόγια είναι περιττά για το soundtrack και το επικό μα συνάμα χαοτικό σενάριο του παιχνιδιού (ίσως χρειαστεί αρκετή μελέτη για το ποιος είναι ο Solid Snake, ποιος είναι ο archenemy του και τι έχει κάνει για να τον κυνηγάει ο πρωταγωνιστής μας, ποιοι είναι οι Patriots καθώς και το τέλος του παιχνιδιού, ερωτήματα που για ένα νεοφερμένο στη σειρά δεν απαντώνται σε αυτό το παιχνίδι αλλά σε συνδυασμό με τα παλιότερα παιχνίδια της σειράς).

★ 4. BioShock

Would you kindly play this game? Το BioShock είναι ένα FPS με στοιχεία Horror, όπως jump scares και είναι βαθύτατα επηρεασμένο από το κίνημα του αντικειμενισμού (Objectivism, Ayn Rand). Είναι ένα story driven παιχνίδι οπότε δεν μπορούμε να γράψουμε πολλά πράγματα χωρίς να καταστρέψουμε την εμπειρία ενός παίχτη που παίζει για πρώτη φορά το BioShock, μονάχα τα απολύτως απαραίτητα. 

Το παιχνίδι βρίσκει τον πρωταγωνιστή μας, Jack, να ταξιδεύει προς έναν άγνωστο προορισμό και να “παρεκκλίνει” αυτού φτάνοντας σε μια ουτοπική πόλη ονόματι Rapture. Στη διάθεσή του, εκτός του αναβαθμίσιμου οπλοστασίου έχει τα plasmids, που του προσφέρουν ειδικές δυνάμεις όπως φωτιά, πάγο ή τηλεκίνηση. 
Το soundtrack είναι ατμοσφαιρικό και δένει άψογα με τη φανταστική ιστορία. Το παιχνίδι δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια (~12 ώρες) αλλά καταφέρνει σε αυτές τις λίγες ώρες να μας κρατήσει με αμείωτο το ενδιαφέρον και να μας δημιουργήσει διάφορα ερωτηματικά για πράγματα και αντιλήψεις που θεωρούμε γνωστά και δεδομένα. Τέλος ο βασικός πρωταγωνιστής του BioShock είναι η πόλη Rapture, όπως άλλωστε σε όλα τα παιχνίδια της σειράς.

★ 3. The Elder Scrolls V: Skyrim

Το Skyrim είναι η τελευταία προσθήκη στη σειρά The Elder Scrolls μετά το καταπληκτικό Oblivion. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού έγινε από την Bethesda, όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, μια εταιρία ανάπτυξης που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει Action RPG (π.χ. η σειρά Fallout). 

Προφανώς το Skyrim είναι ένα open-world Action RPG και ακολουθεί την κλασσική συνταγή του special one. Στην αρχή του παιχνιδιού θα μας ζητηθεί να φτιάξουμε τον χαρακτήρα μας. Οι επιλογές που μας δίνονται ποικίλουν από το σε ποια φυλή θα ανήκει ο χαρακτήρας μας (διαφορετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει η κάθε φυλή) μέχρι την λεπτομερέστατη διαμόρφωση του σώματος και του προσώπου του. 
Στη συνέχεια οδηγείστε για εκτέλεση και ως δια μαγείας ένας δράκος εμφανίζεται και μέσα στο χάος που επικρατεί δραπετεύετε και κάπως έτσι ξεκινάει η περιπέτεια σας στην επαρχία του Skyrim. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα έχετε τη δυνατότητα να εξελίσσετε τον χαρακτήρα σας, από τα χαώδη skill trees, να κατασκευάσετε πανοπλίες, όπλα και διαφόρων ειδών φίλτρα που θα σας βοηθήσουν στην περιπλάνησή σας. 
Το soundtrack είναι επικό αλλά το σενάριο δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε άλλα παιχνίδια, με κάποιες ατάκες βέβαια trend μέχρι και σήμερα. Το Skyrim προσφέρει εκατοντάδες ώρες διασκέδασης και είναι ένα από τα καλύτερα του είδος του!

★ 2. Red Dead Redmption

Το Red Dead Redemption είναι ένα Western Action Adventure σε προοπτική 3ου προσώπου και “αποτελεί” (μοιράζονται ελάχιστα έως καθόλου κοινά στοιχεία με εξαίρεση το σκηνικό και την εποχή που διαδραματίζονται) τον διάδοχο του Red Dead Revolver. Publisher και developer του παιχνιδιού είναι η Rockstar, άρα κατευθείαν μπορούμε να καταλάβουμε (πάνω, κάτω) τι έχει να μας προσφέρει το παιχνίδι. 

Τεράστιος open-world χάρτης με αχανή τοπία στα Αμερικάνικα σύνορα με το Μεξικό, πληθώρα όπλων εποχής, αμέτρητες παράπλευρες δραστηριότητες (όπως Texas Hold’em Poker, κυνήγι, κ.ά.), διαφόρων ειδών μεταφορικά μέσα όπως άλογα, άμαξες και τρένα, φοβερή ιστορία (αν και σε ένα σημείο μας τα χάλασε λιγάκι), soundtrack και τέλος η ατμόσφαιρα, που αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για να “δεθείς” με ένα παιχνίδι. 
Στο γνωστό μοτίβο που ακολουθείται από την εταιρία ο πρωταγωνιστής μας, John Marston, δεν είναι ο κλασσικός καλός ή ο ένας και μοναδικός. Είναι ένα απόβρασμα που οι συγκυρίες τον ανάγκασαν να ακολουθεί διαταγές. Βέβαια έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε αν ο πρωταγωνιστής μας θα τις ακολουθεί με τον έντιμο ή τον τρόπο της Άγριας Δύσης (υπάρχει σχετικό στατιστικό που μας ενημερώνει πόσο καλός ή κακός είναι ο παίχτης αναλόγως με τις πράξεις που τον βάζουμε να κάνει). 
Τέλος το Red Dead Redemption θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Grand Theft Auto εποχής (1911).

★ 1. Uncharted 2: Among Thieves

Το Uncharted 2, κατά την άποψή μας, είναι ένα από τα πιο άρτια παιχνίδια της γενιάς του. Η ομάδα των developers του παιχνιδιού δεν είναι άλλη από την Naughty Dog, η οποία είναι γνωστή από αξιομνημόνευτα παιχνίδια όπως το Crash Bandicoot και το λιγότερα γνωστό Jak & Daxter. 

Το Uncharted 2 είναι ένα Action Adventure Shoter με Puzzle στοιχεία σε προοπτική 3ου προσώπου και είναι αποκλειστικό παιχνίδι για την κονσόλα της SONY, το PS3. Ο χαρακτήρας μας, Nathan Drake, δανείζεται διάφορα στοιχεία από Indiana Jones και Lara Croft, άρα είναι κάτι σαν κυνηγός θησαυρών/τυμβωρύχος.
Το παιχνίδι ξεκινάει με τον χαρακτήρα μας να βρίσκετε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση σε ένα βαγόνι τρένου που κρέμεται στο γκρεμό και μέσω flash back βλέπουμε τι έχει προηγηθεί μέχρι εκείνο το σημείο. 
Όλη αυτή η περιπέτεια δανείζεται πολλά στοιχεία από τα ταξίδια του Marco Polo στην Ασία. Τέλος η ανάπτυξη των χαρακτήρων, οι διάλογοι, το χιούμορ, το καταπληκτικό gunplay, το φοβερό σενάριο, το soundtrack και τα πρωτοφανή για εκείνη την εποχή γραφικά για κονσόλα το καθιστούν το καλύτερο της γενιάς του (τουλάχιστον κατά τη δική μας άποψη). 
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες γι’ αυτό το παιχνίδι και γενικά το franchise Uncharted αλλά από την στιγμή που είναι κατεξοχήν storytelling παιχνίδι είναι δύσκολο γιατί δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος του spoiler.

★ Honorable Mentions

Mass Effect 2, Bioshock Infinite, Portal 2, Half Life 2: Episode 2, Dark Souls 1 & 2, Grand Theft Auto V, God of War 3 και τέλος Batman Arkham Asylum

Αυτό είναι λοιπόν το δικό μας Top 10 για τα καλύτερα παιχνίδια της “προηγούμενης γενιάς”. Προφανώς δεν θα συμφωνήσουν όλοι μαζί μας, ενώ κάποιοι άλλοι θα πουν “δεν γίνεται να μην έβαλε αυτό το παιχνίδι μέσα”, αλλά διευκρινίζουμε ότι είναι η δική μας προσωπική άποψη για το πως βιώσαμε το εκάστοτε παιχνίδι. 

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι δεν εξετάζουμε αν ένα παιχνίδι είναι καλό από τα γραφικά του. Σίγουρα του προσδίδει κάτι παραπάνω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως το κάνει και καλό παιχνίδι (πρόσφατο παράδειγμα το The Order 1886). Τέλος προσπαθήσαμε να αναφέρουμε ελάχιστα έως καθόλου spoiler για να μην σας χαλάσουμε την first time εμπειρία!

Keep Gaming

Λευτέρης Καζαμιάκης



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist