Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου – Μερικές σκέψεις για τον τίτλο…

Written by on 9 Φεβρουαρίου 2018

Το Call me by your Name είναι μια αργή ταινία, που θα σου δείξει πολλαπλές πτυχές του χαρακτήρα των δύο πρωταγωνιστών, αλλά και του τρίτου χαρακτήρα της ταινίας, την Ιταλία.

Πανέμορφα τοπία, γαλανά νερά και ποτάμια. Η ταινία θα ξοδέψει χρόνο για να σε βάλει στο ειδυλλιακό τοπίο και να σου δείξει όλα τα στάδια του έρωτα ανάμεσα στους δύο άντρες.

Θα την παρομοίαζα με ποίημα… και η ποίηση δεν είναι για όλους.

Αυτό που με έκανε να απορώ όμως ήταν το όνομα… Μου πήρε ώρα μέχρι να καταλάβω τι σημαίνει ο τίτλος και τι προσθέτει σε αυτήν την ταινία. Τελικά πιστεύω ότι η ανάγνωση αλλάζει άρδην μόνο και μόνο από την επιλογή του τίτλου.

Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα από τα μάτια του Elio. Είναι ένας νεαρός, πλούσιος και με καλή μόρφωση. Παρ’ όλα αυτά δεν νιώθει άνετα με τον εαυτό του. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο, στο καταπληκτικό ιταλικό καλοκαίρι όπου τίποτα δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία και όλα είναι γαλήνια. Ξαφνικά στη ζωή του όμως μπαίνει ο Oliver.

O Oliver είναι κουλ και πανέμορφος. Είναι άνετος να παίξει με τα κορίτσια και να φλερτάρει και παράλληλα μπορεί να βρεθεί σε ένα καφενείο και αμέσως να παίξει κάποιο παιχνίδι με τα παππούδια…

Σε πολλές σκηνές θα δούμε τον ένα να προσπαθεί να το παίξει έξυπνος στον άλλο, με τις γνώσεις τους και τις μουσικές ικανότητες. Καθώς η σχέση τους θα προχωρίσει ο Οliver θα μιλήσει για το πόσο ζηλεύει τη σχέση του Elio με τον πατέρα του και το πως θα τον “σκότωνε” ο δικός του αν μάθαινε ότι είναι γκέι. Στο τέλος, το καλοκαίρι τελειώνει, όλοι προχωρούν τη ζωή τους και ένας καλοκαιρινός έρωτας γράφεται στη ψυχή του καθενός από τους εμπλεκομένους με την ανάλογη σημασία.

Ο Oliver παντρεύεται, δέσμιος του κοινωνικού status quo της Αμερικής του ’80 και ο Elio κλαίει στην φωτιά, πληγωμένος για ένα όνειρο που τελείωσε, αλλαγμένος όμως, καθώς πλέον θα συνεχίσει τη ζωή του με τη σεξουαλική ταυτότητα που θα επιλέξει. Το τελευταίο που θα πουν μεταξύ τους είναι:

-Call me by your name
-Oliver
-Elio

Ο λόγος που ερωτεύονται αυτοί οι δύο άνθρωποι ο ένας τον άλλο είναι γιατί ο καθένας συμβολίζει όλα όσα θα ήθελε να είναι ο άλλος. Ο Elio θέλει να είναι άνετος, ευτυχισμένος και μακριά από όλα όσα τον μπερδεύουν (σεξουαλική ταυτότητα και εφηβεία). Ζηλεύει το πόσο σίγουρος είναι ο Oliver, το πως λέει “later” και φεύγει. Από την άλλη ο Oliver θα ήθελε να είναι νέος και ανέμελος, ταλαντούχος και ταυτόχρονα μέλος μιας οικογένειας τόσο πολυπολιτισμικής και ανοιχτόμυαλης που θα αποδεχόταν τη σεξουαλικότητά του καθώς θα περνούσαν τον χρόνο τους σε τόπους όπως η Ιταλία.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν όμως είναι να πάρουν μια πολύ μικρή γεύση του πως θα μπορούσε να είναι η ζωή τους, καθώς ακούνε τον άλλο να τους φωνάζει με το όνομα του…

 Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist