Get Out – Τρέξε! (να το δεις)

Written by on 23 Μαρτίου 2017

O Jordan Peele είναι ένας κωμικός που εγώ τον έμαθα από το επικό Epic Rap Battle of History: Gandhi vs Martin Luther King Jr. Το επεισόδιο αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου και σε αυτό παίζει και ο κωμικός αδερφός του, ο Michael Key. Στη συνέχεια έμαθα για τη σειρά με σκετς που είχαν οι δυο τους στο Comedy Central. Το Key & Peele έγινε youtube viral πάρα πολύ γρήγορα και μέσα από αυτό τα σκετς τους έγιναν πασίγνωστα σε όλο το κόσμο. Ο Jordan Peele σε ένα podcast που τον άκουσα να μιλάει για το Get Out αναφέρει το πως η εμπειρία πέντε χρόνων σε μία σειρά σκετς τον ετοίμασε να φτιάξει μία από τις καλύτερες horror ταινίες των τελευταίων χρόνων.

Ο κωμικός λοιπόν που άφησε μια σειρά ακριβώς στο ζενίθ για να το παλέψει στη μεγάλη οθόνη, έκανε το ντεμπούτο του σε ένα είδος που δεν έχει καμία σχέση με όσα είχε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά συγχρόνως έφερε μια φρέσκια και μοναδική οπτική σε ένα είδος που το έχει ανάγκη.

Το Get Out είναι μια ταινία που δεν έχει καμία σχέση με καμία ταινία τρόμου που έχω δει. Δεν είμαι χοροράς αλλά είδα ακριβώς αυτό που θέλω: χαρακτήρες που είναι έξυπνοι, δεν χρειάζεται να τους φωνάξεις “ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ!!!!!!ΘΑ ΣΕ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΕΕΕΕΕ” Δεν χρειάζεται γιατί αντιλαμβάνονται τι γίνεται, σχεδιάζουν την επόμενη κίνηση τους και την εκτελούν, ερχόμενοι ο ένας απέναντι στα σχέδια του άλλου.

Αυτά για το δεύτερο μέρος της ταινίας, εκεί που παίρνει τον ρόλο η δράση.  Στο πρώτο μέρος η ταινία χτίζει το premise της και το κάνει πάρα πολύ ωραία. Παίζει ακριβώς με τα δικά μας στερεότυπα αλλά και το marketing και χρησιμοποιεί το γεγονός ότι νομίζεις ότι θα πας να δεις μια ταινία τρόμου που ασχολείται με τον ρατσισμό απέναντι στους μαύρους, για να σου το αλλάξει εκεί που πρέπει και να κάνει ένα κοινωνικό σχόλιο διαφορετικό από αυτό που περιμένεις.

Για να καταλάβεις αυτό που θέλω να σου πω, χωρίς να σε σποιλεριάσω, θα σε μεταφέρω σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σκετσάκια του Key & Peele, τον Luther, τον έξαλλο μεταφραστή του Obama. Στο σκετσάκι αυτό ο σκηνοθέτης του Get Out παίζει τον Obama ενώ ο συνεργάτης μεταφράζει τα λεγόμενα του προέδρου με την πραγματική τους, νευριασμένη, ένταση. Η ιδέα αυτή πηγάζει μέσα από την κοινή κατανόηση όλων των σκεπτόμενων μαύρων, ότι τίποτα δεν άλλαξε με την εκλογή μαύρου προέδρου, πόσο μάλλον πλέον υπάρχει ακόμα και η ιδέα ότι η Αμερική έκανε ένα βήμα να απαλείψει τον ρατσισμό.

Νope!

H ιδέα αυτή είναι η βάση της ταινίας. Η βασική επιδίωξη των “villains” είναι τελείως διαφορετικά ρατσιστική από ότι νομίζουμε και αφήνεται να εννοηθεί. Το twist αυτό έρχεται, αφού περάσεις ένα απόλυτα creepy πρώτο μέρος (η Betty Gabriel/Gorgina είναι όλα τα λεφτά) και όταν αρχίζει η δράση ο Chris δεν είναι ο μαύρος που θα πεθάνει πρώτος (#every_horror_movie_ever), αλλά είναι ένας tough motherfucker που ξέρει τι να κάνει και δουλεύει το νιονιό του.

Ο Jordan Peele ήθελε να φτιάξει μια ταινία με βάση την αγάπη που έχει ο ίδιος για μια ταινία τρόμου. Κοινά στοιχεία με τις επιρροές του θα βρεις. Θα δεις όμως, ότι με budget 5μύρια, έγινε ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που ξεπερνάει τα 100 σε άνοιγμα κι αυτό το κατάφερε βάζοντας όλη την εμπειρία του από την κωμωδία, τις σκέψεις του ως μαύρος εν έτει 2017 στην Αμερική Obama/Trump με λευκή γυναίκα και τη θέλησή του, όντας και θεατής, να δει ταινία τρόμου, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, με έξυπνους πρωταγωνιστές.

Ο Peele το κατάφερε απολύτως…

ps: sorry για το λογοπαίγνιο του τίτλου, δεν μπόρεσα να με συγκρατήσω…

Get Out

0
Tagged as


Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist