“Μισός Πόλεμος” του Joe Abercrombie

Written by on 27 Σεπτεμβρίου 2018

Τα Χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας ξεκίνησαν με το ευκολόπιοτο Μισό Βασιλιά. Ο κόσμος που μας παρουσίασε ο Joe Abercrombie είχε μέσα κάτι γνώριμο, προδοσίες και πόλεμο, ξωτικά που έχουν εκλείψει και μαγεία που συναντάς σπάνια. Η γκρίζα ηθική όλων ήταν φανερή εξαρχής και εξαιτίας αυτού, οι βασικοί χαρακτήρες έμοιαζαν ρεαλιστικοί και άκρως ενδιαφέροντες.

Η εξέλιξη αυτών των concept ήρθε στο πολύ καλύτερο Μισό Κόσμο και ο Μισός Πόλεμος μου απέδειξε περίτρανα την ποιότητα του συγγραφέα, με το καλύτερο βιβλίο από τα τρία.

Ο Abercrombie λοιπόν έκανε κάτι εξαιρετικό. Οι χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου έγιναν δευτερεύοντες στο δεύτερο. Όλοι μαζί έγιναν δευτερεύοντες στο τρίτο και παρουσιάστηκαν νέοι πρωταγωνιστές. Αυτό όμως έγινε με έναν τρόπο που το ενδιαφέρον μας δεν μειώθηκε στο ελάχιστο. Μέχρι το τρίτο βιβλίο είχαμε γνωρίσει τον Πατέρα Γιάρβι, το ταξίδι του και τον όρκο του για εκδίκηση, τον καλοκάγαθο ήρωα Μπραν αλλά και τη λυσσασμένη πολεμίστρια Θορν με την καλή καρδιά…

Τους χαρακτήρες αυτούς μαζί με άλλους πολλούς, τους έχουμε γνωρίσει και έχουμε περάσει εκατοντάδες σελίδες μαζί τους, τώρα μπορούν να δρουν στο περιθώριο και να αναπτύσσονται το ίδιο καλά σαν να ήταν πρωταγωνιστές ενώ αφήνουν χώρο για ακόμη τρεις καταπληκτικούς χαρακτήρες να ανθίσουν.

Ο Πόλεμος ανάμεσα στις τρεις χώρες και τον Υψηλό Βασιλέα είναι έτοιμος να ξεσπάσει. Πρώτο θύμα είναι η Θρόβενλαντ. Η χώρα κάηκε επειδή τόλμησε να σηκώσει κεφάλι και η πριγκίπισσα Σκάρα καταφέρνει να διαφύγει στους συμμάχους. Η (πλέον) βασίλισσα Σκάρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του χρέους απέναντι στον λαό της και να προσπαθήσει να διαχειριστεί την εύθραυστη συμμαχία της με τους αιώνιους εχθρούς Γκέτλαντ και Βάστερλαντ. Οι δυνάμεις της όμως αποτελούνται από έναν έμπιστο και εκατό στρατιώτες.

Ωστόσο μόνο ο Μισός Πόλεμος γίνεται με τα όπλα…

Δίπλα της έχουμε τον Ρέιθ. Κανονικό σκυλί του πολέμου, ο Ρέιθ έχει μάθει μόνο να μπαίνει πρώτος στη μάχη και να σκοτώνει. Όταν όμως θα μπει στη δούλεψη της Σκάρα θα δει έναν καλύτερο κόσμο όπου δεν θα χρειάζεται να είναι πάντα ο πιο σκληρός ανάμεσα στους βάρβαρους. Θα μπορέσει να μείνει πιστός στα πρώην αφεντικά του ή θα πιστέψει σε ένα καλύτερο μέλλον;

Τέλος ο Κολ. Πρώην σκλάβος και πλέον μαθητής του Πατέρα Γιάρβι. Το μέλλον του μπορεί να είναι ανθηρό, αλλά ίσως το χρέος του απέναντι στον Γιάρβι δεν τον αφήνει να διαλέξει μόνος του ανάμεσα στα συναισθήματα και τη φιλοδοξία.

Προδοσίες, σχέδια που αποτυγχάνουν οικτρά και πολιτικά παιχνίδια που κρίνουν χιλιάδες ζωές. Η τεράστια πλέον γκάμα από χαρακτήρες που αγαπάμε διαδρά επηρεάζοντας ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τον κόσμο ολόκληρο. Κάπως έτσι ο Μισός Πόλεμος είναι το τέλος της τριλογίας και το καλύτερο βιβλίο από τα τρία. Είναι το ίδιο καλογραμμένο με τα υπόλοιπα δύο, η δράση είναι καταιγιστική και φυσικά να περιμένεις τα καθιερωμένα plot twist.

Τέλος θα πω ότι ναι, ο Abercrombie έγραψε το τέλειο young adult και ταυτόχρονα το nobrain δώρο για τον έφηβο που θέλεις να πάρεις κάτω από τη φτερούγα σου και να του δείξεις τον μαγευτικό κόσμο του ενήλικου fantasy!

Γιατί καλά τα Hunger Games, τα Harry Potters ακόμα και τα Λυκόφωτα αλλά οι αιμομιξίες του Game of Thrones, oι υπαρξιακές ανησυχίες του K. Dick και ο φεμινισμός της Le Guin είναι για πιο ώριμα μυαλά. Ο συνδυασμός  εφηβικού έρωτα και ανησυχιών με δολοφονίες και πολιτικά παιχνίδια, αλλά και η γκρίζα ηθική (που θα σου θυμίσει το A Song of Ice and Fire)  είναι ο ορισμός του young adult fantasy που θα απολαύσει ο κάθε “ώριμος” αναγνώστης.

 Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist