Spider-Verse: Da fckn best!!

Written by on 28 Μαρτίου 2019

Ποιος να το περίμενε άραγε; Η Sony δίνει πίσω στη Marvel μέρος των δικαιωμάτων του Spider-Man, το Civil War αποκτά ανανεωμένο ενδιαφέρον και η ταινία με τον Tom Holland είναι highlight για τον χαρακτήρα. Όλα έδειχναν ότι η Sony θα άφηνε στην ησυχία του τον friendly neighborhood.

Η Sony όμως δεν άφησε τα δικαιώματα να πάνε χαμένα. Με την ανακοίνωση του Venom και μιας animation ταινίας, όλοι μας σηκώσαμε το φρύδι. Αδιαφορία μόνο, άντε και απαξίωση για τις προσπάθειες μιας εταιρείας που αποδεδειγμένα δεν ήξερε τι να κάνει με τον χαρακτήρα.

Τελικά όμως… ήξεραν. Απλά αποτυχαίνεις τόσο πολύ που δίνεις τα κλειδιά σε ανθρώπους που παίζουν out-of-the-box, αλλά ξέρουν και με τι έχουν να δουλέψουν, χωρίς να έχουν και τίποτα να χάσουν.

Οι Lord & Miller είναι ένα δίδυμο μοναδικό στο Hollywood. Παίρνουν πρότζεκτ που είναι για τα πανηγύρια και τους δίνουν νέα, δημιουργική πνοή. Πες μου αν θυμάσαι πόσο καταπληκτικά είναι το 22 Jump Street και το Lego Movie.

Το out-of-the-box στην περίπτωση μας λειτούργησε σε δύο σημεία. Η ιστορία από τη μία η οποία ξέφυγε από τα PeterParker-ίστικα που έχουν κουράσει και χιλιοειπωθεί και δεύτερον στο ίδιο το animation που για πρώτη φορά μετά το πρώτο Toy Story πάει παρακάτω και καινοτομεί!

Καλά διάβασες. Από το πρώτο Toy Story!!

Οι τρεις σκηνοθέτες, θέλοντας να δώσουν μια χειροποίητη αίσθηση αποφάσισαν να επιστρέψουν σε παλαιότερες τεχνικές και να τις συνδυάσουν με τις σύγχρονες, με τρόπο που να ανεβάζει ένα level το storytelling. Έτσι τα computer-generated background κόπηκαν μαζί με το motion blur, την τεχνική που κάνει όλα τα cgi animation να έχουν τη smooth κίνηση που μπορείς να παρατηρήσεις στις δουλειές της Disney, της Pixar ή της Dreamworks.

Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και όπως λέει ο Μiller:

“From the beginning, we wanted someone to be able to freeze any frame of the movie and have it look so good, they’d want to frame it and hang it on the wall.”

Τίποτα δεν είναι θολό, κάθε frame είναι δημιουργημένο στην εντέλεια σαν να κοιτάς ένα κόμικ και αυτό μπορείς να το παρατηρήσεις κάνοντας τυχαία pause στο trailer

H ύπαρξη πολλών universe δίνει ακόμη μία δυνατότητα στους animators. Διάφοροι χαρακτήρες σημαίνει διάφορα styles που μπορούν να μπουν στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Penny Parker που είναι βγαλμένη από τα mecha anime με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και ο Peter Porker που σου θυμίζει Looney Tunes.

Συνδύασε τα όλα αυτά, αγκάλιασε την κομικίστικη σου καταβολή και ναι, η ταινία σου έχει απαράμιλλο στυλ που κανείς δεν μπορεί καν να ακουμπήσει.

Θα μπορούσε όμως να πετύχει η ταινία μόνο με στυλ; Φυσικά και όχι. Για αυτό ο Phil Lord έγραψε ένα σενάριο που βασίστηκε σε όλα όσα κάνουν τον Miles Morales αγαπητό.

Το 2010 o αρχιτέκτονας του νεότερου Μarvel Comic Universe
Brian Michael Bendis ήταν έτοιμος να μας παρουσιάσει το Ultimate Universe, μια παραλλαγή του original 618 όπου βρίσκουμε τις original ιστορίες των Marvel χαρακτήρων. Εκείνη την εποχή είδε το επεισόδιο Anthropology 101 του Community όπου ο Donald Glover σε μια άτυπη προσπάθεια να τον καλέσουν για audition για το νέο SpiderMan που ετοίμαζε η Sony εμφανίζεται με πιτζάμες του χαρακτήρα. Ο Bendis εμπνεύστηκε και με την Obama Era προ των πυλών, παρουσιάζει τον Miles Morales, αφρο-λατίνο πιτσιρικά που τσιμπιέται από αράχνη γενετικά τροποποιημένη και παίρνει τον ρόλο του SpiderMan μετά τον θάνατο του Peter Parker.

Ο Miles πέτυχε για έναν απλό λόγο. Θυμίζει αρκετά τον Parker, αλλά μπολιάζει τη φάση με την προσωπικότητα του και τις εμπειρίες του. Εκεί που ο Peter νιώθει το βάρος της ευθύνης, ο Miles ζει κάτω από το βάρος των προσδοκιών. Προσδοκίες από την οικογένειά του να προχωρήσει ακαδημαϊκά και να επιτύχει σαν ένας νεαρός μαύρος με δυνατότητες, αλλά και τα χιλιάδες βλέμματα που τον συγκρίνουν με τον τεράστιο Peter Parker που πέθανε και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Αυτή η πίεση είναι το κεντρικό θέμα του Spider-Verse και αν όλα αυτά τα μπλέξεις με το hip hop του Brooklyn, το χιούμορ του Lord και το μοναδικό animation style γεννάς το αριστούργημα που ονομάζεται SpiderMan – Into the Spider-Verse και που ναι, φέρνει ξανά την Sony στο προσκήνιο.Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist