Ένα φανταστικό τραγούδι που είναι πολλά παραπάνω και ένα ντροπιαστικό Όσκαρ…

Written by on 27 Φεβρουαρίου 2015

Ώρα να ασχοληθούμε και εμείς λίγο με τα Όσκαρ. Απο όλα όσα έγιναν το μόνο που πραγματικά αξίζει αναφοράς και συζήτησης είναι το (ασήμαντο) Όσκαρ για το Best Original Song. Νικητές οι Common and John Legend για το τραγούδι Glory! Αν μου το έδιναν σε εμένα θα τους το πέταγα στην μάπα. Αυτοί έκαναν κάτι πολύ καλύτερο…

Το Glory λοιπόν είναι το τραγούδι για την ταινία Selma. Το Selma ήταν φετινή “μαύρη” ταινία. Διηγείται τα γεγονότα τις ζωής του Martin Luther King jr που οδήγησαν στην ιστορική πορεία στην γέφυρα Selma με σκοπό την διαμαρτυρία κατά του ρατσισμού, των δικαιωμάτων των μαύρων κτλ.

Η ταινία είναι μέτρια…

Αυτό όμως δεν την σταμάτησε απο το να γίνει σύμβολο. Βλέπετε με τα περσινά γεγονότα ανάμεσα σε αστυνομικούς και μαύρους έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τις συζητήσεις περί δικαιωμάτων και ισότητας,τόσο πολύ που τελικά το παράδειγμα του Martin Luther King είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Η Ακαδημία κινηματογράφου είναι όμως γνωστή για το ότι το 90% των αποφάσεων της έχει ρατσιστικό χαρακτήρα, ενω το υπόλοιπο 10% είναι υπερβολικά θετικό στις “μαύρες ταινίες”, που είναι το ίδιο πράγμα με τον ρατσισμό.

Έτσι στα 87α Όσκαρ το Selma προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, χωρίς να προταθεί για καμία άλλη μεγάλη κατηγορία. Μια ταινία δηλαδή που ούτε Ά και Β πρωταγωνιστές, σενάριο και σκηνοθεσία άξιζαν να προταθούν για Όσκαρ, είναι ικανή να είναι η καλύτερη της χρονιάς?

Το Selma βρίσκεται εκεί για να ρίξει στάχτη στα μάτια μας αλλά δεν μας πείθει…

Η άλλη υποψηφιότητα της ταινίας ήταν αυτό του Καλύτερού Τραγουδιού το οποίο και κέρδισε, αλλά δεν σου φαίνεται οτι το βραβείο είναι χαριστικό? Δεν σου φαίνεται οτι τους το έδωσαν για να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια για τα Όσκαρ?

Για αυτό και εγώ λοιπόν θα τους το πετούσα στη μάπα.

Δες όμως τι έκαναν οι δύο καλλιτέχνες. Για αρχή έκαναν μια μεγαλειώδης ερμηνεία με το κομμάτι, το οποίο είναι υπέροχο, να ξεσηκώνει πλήθος υποκριτών ηθοποιών που χειροκροτούσαν και δάκρυζαν απο συγκίνηση.

Έπειτα οι δύο καλλιτέχνες πήραν το βραβείο τους και με έναν φανταστικό και ειλικρινή λόγο μίλησαν και οι ίδιοι για τις διακρίσεις, για τους μαύρους, την σκλαβιά εν έτη 2015, άντρες/γυναίκες και σεξουαλική διαφορετικότητα.

“Selma is Now” λέει ο John Legend…

Απολαύστε την live εκτέλεση του Glory στα Όσκαρ και μετά τον λόγο των δύο καλλιτεχνών.

Τα σχόλια σας…



Monkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist