(P)review No41: Hobbit: An Unexpected Journey

Written by on 16 Μαρτίου 2013

Όπως κάθε σωστός nerd αλλά όπως και κάθε φαν του κινηματογράφου, έχω την τριλογία των ταινιών του Lord of the Rings στην κορυφή των αγαπημένων ταινιών μου. Τι θες η παραγωγή? η ιστορία, οι μάχες και η επικότητα? Αυτές οι ταινίες είχαν το πακέτο και είναι ανεπανάληπτες. Έρχεται όμως ο Jackson και μας παρουσιάζει το νέο του project που είναι πιο άλλο? Το Hobbit. Οι αμφιβολίες πολλές και θα εξηγηθώ αμέσως.

Λοιπόν. Έχοντας διαβάσει το Hobbit γύρω στις τέσσερις φορές μπορείτε να καταλάβετε οτι το θεωρώ ένα απο τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει, με ιδιαίτερη αφήγηση και πολύ ωραία ιστορία. Έχει όμως μερικές βασικές διαφορές απο τον Άρχοντα. Πρώτον το μέγεθος και δεύτερον η αίσθηση που κυριαρχεί. Το Hobbit είναι ένα πολύ ωραίο παραμύθι που δεν έχει τη σκοτεινιά του Άρχοντα. Και αν εσύ που δεν έχει διαβάσει ή δει κάτι άλλο εκτός απο τον Άρχοντα θα πας να δεις ένα έπος σαν τον Άρχοντα…. και θα ξενερώσεις.
Έρχονται και τα νέα που λένε οτι απο δύο ταινίες που σχεδίαζαν πάνε για τριλογία και με κάνουν να φοβάμαι ακόμα πιο πολύ. Όπως είπα το βιβλίο έχει 350-400 σελίδες. Υλικό για δύο ταινίες το πολύ. Και σκέφτομαι οτι πάνε να ξεζουμίσουν οτι μπορούν, θα βάλουν πραγματάκια απο το μυαλό τους και θα τα τραβήξουν όσο δεν πάει.
Οι φόβοι δικαιολογημένοι αλλά δεν είχε και μεγάλη σημασία αφού τον Δεκέμβριο είμουν εκεί για να το δω στον κινηματογράφο και ανέτοιμος για την χυλόπιτα που μου έσκασε η ODEON(μεγάλη ιστορία). Download λοιπόν και πριν μερικές μέρες επιτέλους την είδα. 

Η ιστορία μας αρχίζει 60 χρόνια πριν o Bilbo δώσει στον Frodo το δαχτυλίδι. O Gandalf γνωρίζει τον νεαρό Bilbo και το ίδιο βράδυ μαζί με δώδεκα νάνους έρχονται ακάλεστοι σπίτι του για να φάνε. Στην συζήτηση που έχουν ο Gandalf προτείνει στους νάνους να πάρουν τον Bilbo στην αποστολή που σχεδιάζουν.

Οι δώδεκα νάνοι είναι και οι μόνοι που μαζί με τον αρχηγό τους Thorin (Richard Armitage) θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στα Lonely Mountain και να σκοτώσουν τον δράκο Smaug που τους είχε διώξει χρόνια πριν. Οι αμφιβολίες όλως είναι μεγάλες. Ο Thorin δεν πιστεύει στις ικανότητες του hobbit, ενώ ο Bilbo είναι ένα φιλήσυχο hobbit που δεν έχει απομακρυνθεί ποτέ απο το Shire.

Ο Gandalf όμως τους πείθει υποστηρίζοντας οτι χρειάζονται τον Bilbo για να περάσει απαρατήρητος απο τον δράκο και να μπορέσουν να πουν μέσα και να τον σκοτώσουν. Με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν ένα αναπάντεχο ταξίδι με τους νάνους και τον γκρι μάγο. Θα διασχίσουν την μεγάλη μέση-γη και θα συναντήσουν ξωτικά, τελώνια και ορκ. Όλα αυτά που κάνουν την μέση-γη το μοναδική μαγεία του.

Όχι το Hobbit δεν είναι το επόμενο έπος τύπου LotR. Είναι όμως μια πάρα πολύ καλή ταινία που τουλάχιστον η πρώτη δεν το παραξηλώνει, αποδίδοντας άριστα το πνεύμα του βιβλίου. Το κάστ όπως πάντα εκπληκτικό και δείχνει οτι ο Jackson ξέρει να διαλέγει ηθοποιούς. 
Ο Martin Freeman γνωστός απο το Sherlock μπαίνει στο πετσί του Bilbo ενώ ο Ian Mckellen είναι το ίδιο επιβλητικός όπως και στον Άρχοντα. Όλοι όσοι παίζουν τους νάνους είναι πολύ πετυχημένες φάτσες ενώ ο Richard Armitage που ενσάρκωσε τον Thorin αναλώθηκε σε έναν σοβαροφανή ρόλο που δεν έπρεπε. Ίσως στις επόμενες ταινίες να του δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο για να δείξει ποιος είναι.
Και φυσικά ο Andy Serkis που είναι τεράστιος στον ρόλο του Gollum. Νομίζω οτι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του άρχοντα είναι βασισμένο στην τρομερή ερμηνεία του. Επιστρέφει λοιπόν στον ρόλο του και είναι όπως παλιά. Τέλειος!!!
Τελειώνοντας θέλω να αποδώσω τα εύσημα στους δημιουργούς αυτή της ταινίας. Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά λάθη προσπαθώντας να βγάλουν χρήμα. ΟΚ το τραβάνε πολύ με τις τρεις ταινίες. Αλλά εσύ θα έχεις την ευκαιρία να δεις και άλλα μέρη της μέσης-γης και άλλες ιστορίες απο τα υπόλοιπα βιβλία του Τόλκιν. Οπότε τι πειράζει?
Links
Download: Hobbit dvdrip
Greeksubs: greek subtitleMonkey Bros Radio

Tune in || Trip Out

Current track

Title

Artist